Ga naar de inhoud
Home » Jan Braai – Red Hot: sterke opvolger van Vuurwerke

Jan Braai – Red Hot: sterke opvolger van Vuurwerke

Jan Braai - Red Hot

Van het tweede boek van Jan Braai heeft de Braaimeneer de Engelstalige versie in zijn kast staan. Die is getiteld: Red Hot. De Afrikaanstalige versie heet Vuurwarm – wat een práchtig Afrikaans woord! De Nederlandse vertaling kreeg in eerste instantie de titel BBQ met Braai. Die begreep ik niet echt. Bij latere drukken werd de titel – gelukkig! – veranderd naar Meer Braai. Logischer, omdat het eerste boek van Jan Braai in het Nederlands kortweg Braai heette.

Nieuwe mogelijkheden

Over Jan Braai – in het dagelijks leven Jan Scannell – lees je meer in mijn review van zijn eerste boek. Jan heeft intussen zes braaiboeken voor volwassenen op zijn naam staan en twee braaiboeken voor kinderen. Daarnaast verbond hij zijn naam aan allerlei producten. Zo kun je Jan Braai kookgerei, sauzen en kruiden, koffie, wijn, bier en boerewors kopen. Hij is dus al lang niet meer alleen een bekende braaimaster en boekenschrijver. Jan Braai is een merk geworden.

Jan’s eerdere boek Vuurwerke was vooral gericht op traditionele Zuid-Afrikaanse braairecepten en op de basics van een braai. In Red Hot gaat Jan een stap verder, maar dan vooral qua recepten. Waar Vuurwerke begint met een flink aantal pagina’s over de achtergrond en geschiedenis van de braai, technieken, maatvoering en veiligheid, zijn dat er in Red Hot beduidend minder. In dit nieuwe boek wil Jan vooral laten zien wat er op de braai nog méér mogelijk is.

Bunny Chow

Breder en internationaler

In de inleiding vertelt Jan dat hij ooit een man tegenkwam die weinig op had met de boerewors en sosaties (vleesspiesjes) die Jan op zijn braai had liggen. Volgens de man zouden dat flinke stukken vlees moeten zijn, groot genoeg ‘om niet door het rooster te vallen’. Jan is het daar niet mee eens, laat hij weten. Volgens hem smaakt bijna alles beter wanneer je het braait. Dat standpunt onderbouwt hij door met ruim 80 nieuwe recepten te komen.

Wat opvalt is dat het scala aan recepten een breder, internationaler karakter heeft. Oh, Zuid-Afrikanen vinden heus nog wel de nodige herkenbare gerechten in Red Hot. Laat ik er een paar noemen: sosaties, ossenstaart, mergpijpen, curry’s, bobotie, chicken pie, kippenlevertjes, braaibroodjies, bredies en potjiekos (stoofgerechten), bunny chow (curry in een uitgehold brood), stampmielies, roosterkoek en stok-brood…

Geschikt voor iedere barbecueër

Toch vermengt Jan Braai in dit boek ook de internationale keuken met de braai. Al bladerend kom je langs recepten voor shish-kebab, chili con carne, kip met camembert en vijgen, goulash, Jamaican jerk, coq au vin, biryani, schweinshaxe, spanakopita, macaroni and cheese en canneloni… en nog veel meer. En wat dacht je van brandewijn-tiramisu als toetje?

Chicken Pie

Deze insteek maakt dit boek niet alleen geschikt voor Zuid-Afrikanen en liefhebbers van de Zuid-Afrikaanse cuisine, maar ook voor iedereen die houdt van barbecueën en koken op houtvuur. De recepten in Red Hot zijn gevarieerd en combineren klassieke braaigerechten met invloeden van over de hele wereld. En net als in zijn eerdere boek is Jan’s schrijfstijl in Red Hot typisch Zuid-Afrikaans: energiek, humoristisch en praktisch.

Humoristische wijsheden

Leuk om te lezen zijn de acht braairegels direct aan het begin van het boek. Die kun je zien als humoristische wijsheden, waarvan je zelf mag besluiten of je er iets mee doet. De braairegel dat ‘een gebied van drie m2 rondom de braai verboden is voor vrouwen’ staat niet in dit boek. Evenmin vond ik die regel in de Afrikaanstalige versie van Jan’s eerste boek, Vuurwerke. Daarom verbaast het mij dat deze ‘regel’ wél in de Nederlandse vertaling van Vuurwerke terechtgekomen is.

Wel komt Jan’s maatvoering opnieuw aan bod. Hij werkt met theelepels (5 ml), shotglazen (25 ml) en kopjes (250 ml). Simpel. Maar ook deze regel: ‘Als je twijfelt of je vuur groot genoeg is, is je vuur niet groot genoeg’. En: ‘Koop liever kleinere porties vlees van betere kwaliteit’. Maar ook: ‘Het leven is te kort om aardappels te schillen’. De Braaimeneer houdt ervan. Verder legt Jan uit dat je met simpele ingrediënten – zout, peper, knoflook, olijfolie, sojasaus, mosterd, chilivlokken, paprikapoeder, citroensap, verse kruiden en een koud drankje – al fantastische braaigerechten kunt maken.

Jan Braai Rules

Experimenteren en plezier hebben

Met Red Hot levert Jan Braai opnieuw een leuk, toegankelijk, veelzijdig én bruikbaar boek af. Alle recepten zijn duidelijk omschreven en bevatten geen waslijst aan ingrediënten. Bovendien gaat het in hoofdzaak om ingrediënten die overal goed verkrijgbaar zijn. De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld – net als in Vuurwerke. Bovenal moedigt Jan zijn lezers aan om te experimenteren en plezier te hebben. En stelt hij, dat braaien draait om samenzijn en het vieren van het leven.

Kortom, houd je van barbecueën – of specifiek van Zuid-Afrikaans braaien – dan is dit een boek dat zeker niet misstaat in je boekenkast. Bij voorkeur koop je de Afrikaanstalige versie – Vuurwarm getiteld – maar je kunt ook de Nederlandse vertaling zoeken. Die is er zoals gezegd met twee titels: BBQ met Braai of Meer Braai – de inhoud is hetzelfde. Je vindt ‘m onder meer op Bol.com.

Stokbrood

Beoordeling

9 out of 10

Waardevolle aanvulling op Jan Braai’s eerdere boek. Samen geven beide boeken je een geweldig handboek over Zuid-Afrikaans braaien, met een internationale twist.

Look & Feel
9.5 out of 10
Stevig hardcover boek, fijn papier, mooie foto's. Prettige en overzichtelijke opmaak. Kortom, weinig op aan te merken.
Recepten
8.5 out of 10
Veel recepten en lekker veelzijdig! Waarbij typisch Zuid-Afrikaanse gerechten en internationale klassiekers elkaar afwisselen.

Pluspunten

Nóg meer braai-inspiratie!

Boordevol recepten.

Goed verkrijgbare ingrediënten.

Minpuntjes

Eigenlijk zijn die er nauwelijks…

Fotocredits

De foto’s bij deze recensie zijn van het boek Red Hot. De fotografie in dit boek is van Matthys van Lill. Het ontwerp is gemaakt door Jacob LC Erasmus (cover) en Triple M Design (inhoud).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.