Onlangs plaatste ik een recensie van het boek Barbecue Master door Kobus Botha, aka Kobus Braai. Ik zag dat je op de website van de uitgever van de Engelse vertaling twee recepten uit dit boek kunt downloaden als PDF. In het Engels, dat wel. Eén ervan is een recept voor gekaramelliseerde pork chops (varkenskarbonades) met gegrilde aubergines. Klinkt lekker!
Ingrediënten voor 4 personen
– 2 á 4 aubergines, afhankelijk van het formaat
– 4 pork chops (varkenskarbonades) van goede kwaliteit
– vers geperst citroensap (4 eetlepels)
– sojasaus (4 eetlepels)
– balsamicoazijn (4 eetlepels)
– zout en gemalen zwarte peper naar smaak
– olijfolie, om over de aubergine te sprenkelen
– partjes citroen, voor erbij
Aan de slag!
- Leg de aubergines in hun geheel op de barbecue. Grill ze op een gematigd direct vuur voor ongeveer 30 minuten. Keer ze regelmatig.
- Meng het citroensap, de sojasaus en de balsamicoazijn in een pannetje. Zet op het vuur en laat inkoken tot de saus stroperig wordt.
- Wrijf de karbonades in met zout en peper en bestrijk ze met de warme saus.
- Leg de pork chops op de barbecue, boven een gematigd direct vuur. (Als je vuur te heet is, kan de saus verbranden.) Braai de karbonades ongeveer 10 minuten en draai ze regelmatig. (Zodra er helder vocht uitkomt wanneer je erin prikt, zijn ze perfect; zorg dat ze niet té gaar worden omdat het vlees dan uitdroogt.)
- Sprenkel de resterende saus over de pork chops. Snij de aubergines
doormidden, besprenkel ze met olijfolie en een paar druppels citroensap en
breng ze op smaak met zout en peper.
Het recept downloaden
Download hier de (Engelstalige) PDF van dit recept, op de website van uitgever Penguin Random House South Africa.
Fotocredits
De foto bij dit recept komt uit het boek Le Braai en is gemaakt door Jan Hendrik van der Westhuizen.