Ga naar de inhoud
Home » Braaibroodjies: smaakbom in alle eenvoud!

Braaibroodjies: smaakbom in alle eenvoud!

Braaibroodjies

Zuid-Afrikanen houden van hun braaibroodjies. Je komt ze bij een braai meestal wel tegen. Wie ooit de fout maakte een braaibroodjie een tosti te noemen, maakt die fout niet snel weer. Braaibroodjies zijn voor Zuid-Afrikanen net zo heilig als onze oliebollen met oud en nieuw. En tussen het vleesgeweld van een braai door is dit bescheiden maar onweerstaanbare bijgerechtje stiekem best een topper. Maken dus, die braaibroodjies!

Wat is een braaibroodjie?

Ben je niet bekend met dit fenomeen, dan is een korte uitleg op z’n plaats. Want wat ís een braaibroodjie? Tsja… dat kun je het beste uitleggen door ‘m de Zuid-Afrikaanse versie van de tosti te noemen, maar dat mág dus niet. Begrijp je het nog? De clou is dat je braaibroodjies langzaam grilt boven een matig kolenvuur. Zo krijg je een knapperig, goudbruin, geroosterd broodje in de vorm van een sandwich, met een warme vulling met veel gesmolten kaas. Klinkt dat lekker of niet?

Braaibroodjies
Braaibroodjies met spek en banaan zijn een superlekkere variant!

Het basisrecept

Het woord braaibroodjie komt van braai (barbecue) en broodjie (broodje). Je spreekt het uit als braai-brooi-kie. Klassieke braaibroodjies zijn een meesterwerk van eenvoud. Simpel maar oh zol lekker! Traditioneel maken Zuid-Afrikanen hun braaibroodjies met de onderstaande ingrediënten:

– 2 sneetjes wit brood
– zachte boter (voor beide kanten van het brood)
– plakjes tomaat
– ui in fijne ringen
– geraspte kaas (cheddar, Gouda of een andere kaas die goed smelt)
– zout en peper naar smaak

De bereiding gaat als volgt:

  1. Besmeer beide kanten van de boterhammen met boter.
  2. Beleg de binnenkant met tomaat, ui en een flinke hoeveelheid kaas. Voeg zout en peper toe naar smaak.
  3. Sluit het broodje en leg het op je braai-rooster.
  4. Rooster het broodje langzaam boven een kolenvuur met matige hitte, op voldoende hoogte. Draai ze regelmatig om, zodat beide kanten mooi goudbruin worden maar niet verbranden. Als de kaas gesmolten is, is je braaibroodjie klaar.

Het resultaat? Een heerlijk knapperig broodje met een hartverwarmende vulling!

Probeer ook braaibroodjies met chocola en marshmallows – geweldig als toetje.

Creatieve variaties

Hoewel de klassieke braaibroodjie onweerstaanbaar is, nodigt dit eenvoudige concept uit tot creativiteit. Zuid-Afrikanen doen vaak wat chutney of mayonaise tussen hun braaibroodjies, of zelfs een mix van beide. Je moet het maar bedenken. Anderen kiezen liever voor wat chilivlokken of Italiaanse kruiden. In feite zijn de mogelijkheden legio, vanuit de basis van brood en kaas. Denk aan het toevoegen van ham, chorizo, pulled pork, gegrilde paprika of jalapeños. Wat jij wilt.

Versies die je kunt proberen zijn bijvoorbeeld:

Banaan en spek
Beleg het brood met plakjes banaan (in de lengte gesneden), krokant gebakken spek (bijvoorbeeld in een skillet boven vuur) en geraspte kaas. Voeg zout en peper toe, of een vleugje honing en/of kaneel. Het zoutige van het spek en het zoete van de banaan vormen een fantastische combinatie. In de volgende YouTube-video zie je hoe je deze variant maakt.

Pesto en mozzarella
Een twist die verrassend goed werkt! Besmeer het brood aan de binnenkant met groene pesto in plaats van boter en voeg – naast de tomaat, ui en kaas – plakjes mozzarella toe. Je kunt ook zongedroogde tomaten gebruiken in plaats van verse tomaten, of wat Italiaanse kruiden.

Chocolade en marshmallows
Perfect als dessert! Vul het brood met stukjes chocolade (melk, puur, Mars… wat jij lekker vindt) en (mini-)marshmallows (als je grote marshmallows gebruikt, snijd ze dan kleiner). Rooster de broodjes tot de chocolade gesmolten is en de marshmallows aan de randen licht karamelliseren. Een feest voor zoetekauwen. Bekijk deze video voor inspiratie en uitleg.

Champignons
Een combinatie van gebakken ui, knoflook en champignons met kaas. Hoe simpel kan het zijn? In de volgende video zie je hoe je deze versie maakt.

Braaibroodjies
Braaibroodjies met gebakken champignons, uit en knoflook volgens recept van Jan Braai.

Tips voor de perfecte braaibroodjies

Of je nu gaat voor de klassieke versie of een creatieve variant, één ding is zeker: je braaibroodjies vinden waarschijnlijk gretig aftrek. Zoals je ziet kun je ook zoete varianten bedenken, heerlijk als toetje met bijvoorbeeld roomijs. Dus de volgende keer dat je de braai aansteekt, vergeet de braaibroodjies niet! Nog wat laatste tips:

  • Matige hitte is de key: Als je kolen te heet zijn, verbrandt het brood voordat de vulling gesmolten is. Plaats je rooster dus hoog genoeg én blijf de braaibroodjies omdraaien.
  • Gebruik een dubbel rooster: Je weet wel, zo’n rooster dat je kunt dichtklappen. Daarmee kun je de broodjes makkelijk omdraaien zonder dat ze uit elkaar vallen.
  • Experimenteer: Er zijn geen regels – gebruik wat je lekker vindt en wees niet bang om te improviseren!
Fotocredits

De foto’s bij dit recept zijn screenshots afkomstig uit YouTube-video’s van respectievelijk Woolworths TASTE Magazine, Jan Braai en Guillaume Bosch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.